Skip to content
BARDAKTA MISIR
BARDAKTA MISIR
Anavatanı Güney Amerika olan mısırı küçük büyük herkes çok severek tüketiriz. İster haşnmış olsun , ister közlenmiş, isterse patlatılmış. Bir şekilde hepimizin gördüğünde ağzını sulanadıran ve salatalar hatta pilavlarımıza kadar kullandığımız mısır sağlık açısından da oldukça yaralı ve sağlıklı bir besin.
MISIRIN VÜCUDUMUZA FAYDALARI :
Mısır tam bir vitamin deposudur.B1 vitamini, patotonik asit B5 vitamini, folat, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bol miktarda içermektedir. Mısır ayrıca diyetsel liflerin, fosfor ve magnezyum minerallerinin iyi bir kaynağıdır.
Mısır, Yüksek Lifli Bir Gıdadır. Bir bardak mısır günlük lif ihtiyacının yaklaşık %23’ ünü karşılayacak kapasitededir. Yapılan araştırmalar mısırın yüksek kolesterol seviyelerini düşürdüğü, kolon kanseri riskini azalttığı ve İrritabl bağırsak sendromunun bir kısım rahatasızlık verici semptomlarını hafiflettiği göstermiştir. Sindirim sistemi ve kalp üzerindeki etkilerine ek olarak, mısırda bulunan lif kan şekeri seviyelerini stabilize etmeye yardım edebilir. Eğer diabetiniz varsa, mısır size yavaş yanıcı dayanıklı bir enerji sağlarken kan şekerinizi dengeye getirme konusunda yardımcı olabilir. Düzenli mısır tüketimi hem kan şekeri ve insülinin düşürülmesi ve dengelenmesine yardımcı olur. Yüksek lifli grup ayrıca toplam kollesterolü yaklaşık %7 civarında geriletir, trigliserit seviyelerini %10,2 itibari ile ve VLDL seviyelerini (kollesterolün en tehlikeli formu) %12,5 itibar ile geriletir.
Kalp sağlığı İçin Mısır :Mısırın sağlığa katkısı sadece lifli olması boyutunda değildir. Belirgin miktarlarda ki folik asit ,niasin ve sağlamış olduğu magnezyum ile de son derece faydalı bir besindir. B vitamini olarak bilinien Folik asit doğumsal bozuklukları önlemede yardımcı olur. ayrıca homosistein seviyelerini düşürmeye yardım eder. Homosistein metilasyon siklüsü olarak adlandırılan önemli bir aminoasittir. Homosistein direkt olarak kan damarlarını tahrip edebilir, böylelikle bu tehlikeli molekülün yüksek kan seviyeleri, kalp krizi, felç yada periferal vasküler hastalıklar açısından oluşturduğu risktir. ve kalp hastalığı olan hastaların %20 ile %40’ı arasında mevcuttur. Şu hesaplanmıştır ki folatın günlük değerinin %100’ünün alınması halinde bu sadece kendi başına her yıl itibari ile muzdarip olunan kalp krizi sayısını %10 itibari ile geriletebilir.Folattan zengin diyetler ayrıca kolon kanserinin azalmış riski ile ilişkilidir.Bir kupa mısır folat için günlük değerin %19’unu sağlar iken yüksek kollesterol seviyelerini düşürmeye yardım etmek sureti ile kardiyovasküler hastalıkları azaltabilen bir başka B vitamini olan niasinin günlük değerininde %18,9’unu sağlar. Mısırda bol miktarda magnezyum bulunur.Magnezyum doğanın sahip olduğu kalsiyum kanal blokörüdür.Arter ve venlerin çevresinde yeterli magnezyum olduğu zaman derin nefes bir iç çekme ile gevşemeyi sağlar direnci azaltır kanın akışını iyileştirir, vücutta oksijen ve besinlerin dağılımını iyileştirir.Çalışmalar göstermiştir ki magnezyum eksikliği sadece kalp krizi ile ilişkili olmayıp fakat kalp krizinin hemen akabinde yeterli magnezyumun yoksunluğu kalbe serbest radikal hasarını kolaylaştırır.Bu itibarla kısmen gevşetici etkileri ile birlikte, mısırda bulunan magnezyumun. ayrıca astma ve migren gibi durumların ağırlığını azalttığı yüksek kan basıncını düşürdüğü ve arteroskeleroz ve diabetik kalp hastalığı riskini gerilettiği gösterilmiştir.Bir kupa mısır magnezyuma yönelik günlük değerin %16,4’ünü sağlar.
Akciğer kanseri gelişme riskinizi azaltınBeta-kriptozantinden zengin gıdaların tüketilmesi yüksek oranda mısırda balkabağında, kavun da, kırmızı dolma biberde,mandalinada, portakalda ve şeftalide yüksek oranda mevcut olan bir portakal rengi kırmızı karetoit ; akciğer kanseri gelişme riskini belirgin bir şekilde azaltabilir. “Kanser Epidemiyolojisi, Biomarkerleri ve Önlenmesi” dergisinin 2003 ekim sayısında yayınlanan bir çalışmada, Çin’de,Şangay’da 63257 yetişkinden diyet ve hayat stiline ilişkin veri toplanmış olup bunlar 8 yıl için takip edilmişler, bu zaman boyunca 482 akciğer kanseri vakası teşhis edilmiştir.Bunlarda çoğu kriptozantin zengin gıdalar içeren gıdaları yiyenler akciğer kanseri riskinde %27’lik bir gerileme göstermişlerdir.Mevcut sigara tiryakileri değerlendirildiğinde çok kriptozantinden zengin gıdalar tüketenler, daha az koruyucu gıda tüketen sigara içicilere kıyasla akciğer kanserinden %37,5 daha az düşük bir riske sahip olarak bulunmuşlardır.
Hafızanızı Vitamin B1 ile yenileyin Mısır tiaminin mükemmel bir kaynağı olup bir tek kupada bu besleyicinin günlük değerinin üçte biri (%32,7’si) sağlanmaktadır.Tiamin enerji üretimine merkez olan enzimatik reaksiyonlarda bir entegre katılımcıdır ve ayrıca beyin hücreleri/ bilişsel fonksiyonlar için kritiktir.Bunun sebebi tiaminin asetilkolinin sentezi için; ki hafıza için zorunlu bir nöro ileticidir, ve bunun yokluğunun zihinsel fonksiyondaki yaş ilişkili gerilemelere (yaşlılık) ve alzheimer hastalığına belirgin katkılaşan bir faktör olduğu bulunmuştur, ihtiyaç duyulur.Gerçekte alzheimer hastalığı, asetilkolin seviyelerindeki bir azalma ile karakterizedir. Sağlıklı diyetinize mısırı eklemiş olmayı unutmayın.
Stres altında bile enerji üretimi için destekTiaminine ek olarak şimdiye kadar bahsedilen niasin-vitamin B3’ olduğu kadar pantotonik asite yönelik olarakta iyi bir kaynaktır.Hem pantatotik asit hemde niasin karbonhidrat, protein ve lipit metabolizmaları için gereklidir.Pantatonik asit özellikle stres altında olduğunuz zaman değerli bir B vitaminidir ki bu adrenal bezlerin fonksiyonunu desteklemesi itibariyledir. Bir kupa mısır günlük pantatonik asit için gerekli değerin %28,8’ini ve niasin için ise günlük gerekli değerin %18,9’unu sağlamaktadır.
TIBBİ ÖZELLİKLERİ
1 – Bağırsak ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler : Mısırın yüksek lifli içeriği bağırsak geçişini destekler, kollesterol seviyelerini geriletir ve bağırsak fonksiyonlarını iyileştirir.
2 – Diüretiktir : Düzenli olarak yenilmesi eliminasyonu kolaylaştırması yoluyla sıvı birikimini elimine etmeye yardım eder. Ödem durumunda, bir tencere suda kaynatacağınız bir taze mısır koçanı bir saat süre ile kaynatılıp sıkılıp soğutulur.Ödem durumu iyileşinceye kadar günlük 2 ile 3 kupa arasında içilir; tedavinin sonlanmasında önce bir hafta önce bir kupaya indirilerek devam edilir.Bunun sonrasında dozu ihtiyaca göre 2 ile 3 gün için tekrar edebilirsiniz.Ayrıca sadece püsküllerini kullanmak sureti ile bir diüretik infüzyonu da yapmış olabilirsiniz.
3 – Kaşıntıyı azaltır: Hafif kaşıntıya böcek sokmasına bağlı hafif kaşıntıyı rahatlatmak üzere bir miktar suda çözünmüş az bir miktar mısır nişastasını direkt olarak birkaç dakika süre ile deriye uygulamak üzere lapa halinde uygulayın; suçiçeği gibi çocukluk hastalıklarının sebep olduğu kaşıntılar durumunda ılıklı su banyosuna bir tutam mısır nişastası ekleyin ; 15 dakika civarında bir banyo bu hastalıklar sebebi ile ortaya çıkan rahatsızlığı geçici olarak geriletecektir..
4 – İshali tedavi eder : Mısır bağırsak geçişini iyileştirirken diğer yandan ishali birkaç saat içerisinde durdurmanın etkili yoludur.Basit olarak öncesinde kaynatılmış olan bir bardak soğuk suya bir iki çay kaşığı mısır nişastası ekleyin ve bunu bu şekilde için.Meyve, su ve sebzelere ilişkin problemi olan ülkelere giderken küçük bir çanta mısır nişastasını yanınıza almanız kolaylık sağlayabilir.
5 – Böbrek fonksiyonlarını destekler : Böbrek fonksiyonu gerilediğinde yada azaldığında, bir kupa kaynamış suya bir küçük tutam mısır püskülü ekleyin ; 20 dakika boyunca karıştırın sıkın ve bir tatlı kaşığı ile sıcak olarak için.
Besin Değerleri- Servis Miktarı : 1 orta boy (90g) (Her bir servisteki miktar) Kalori 80 : Yağdan kalori değeri% Daily Value*Toplam yağ 1g : 2%Kolesterol 0mg : 0%Sodyum 0mg : 0%Toplam Karbonhidrat 18g : 6%Besin lifi : 3 g Şeker : 15g Protein : 3g Vitamin A 2% – Vitamin C 10%Kalsiyum 0% – Demir 2% *Günlük % değerleri 200 kalori diyet temelindedir. Günlük değerleriniz kalori ihtiyacınıza bağımlı olarak daha yüksek yada düşük olabilir.