İstanbul içi dağıtımlarımız bütün hızıyla sürmekte
Dünya’nın şuan için korona virüs ( covid_19) ile uğraşması bizim gibi gıda firmalarınıda önlemlerimizi artırmaya yönlendirdi. Bardakta mısır ürünlerimiz dondurulmuş ürün olduğu için -18 derecenin altına zaten düşmüyor soğuk hava depolarımıza girerken öncelikli olarak dezenfekte işlemleri uygulanmaktadır.
Bardakta mısır fayları nelerdir ?
Mısır oldukça besleyici bir gıdadır. Karbonhidratları yüksektir. Lif, vitamin ve minerallerle doludur. Aynı zamanda protein ve yağ bakımından nispeten düşük içeriğe sahiptir.
Bir bardak (150 gram) tatlı sarı mısırın içeriği yaklaşık olarak şunları içerir:
Kalori: 177 Kalori
Karbonhidrat: 41 gram
Protein: 5.4 gram
Yağ: 2,1 gram
Lif: 4.6 gram
C vitamini: günlük ihtiyacınızın %17’si
Tiamin (vitamin B1): günlük ihtiyacınızın %24’ü
Folat (B9 vitamini): günlük ihtiyacınızın %19’u
Magnezyum: günlük ihtiyacınızın %11’i
Potasyum: günlük ihtiyacınızın %10’u
Mısırdaki karbonhidratların çoğu, ne kadar yediğinize bağlı olarak hızla kan şekerinizi artırabilir. Bununla birlikte, kan şekeri seviyelerinizin dengelenmesine yardımcı olabilecek lif oranı da yüksektir.
Etkileyici besin profili nedeniyle çoğu insan dengeli bir diyetin parçası olarak mısırı ve patlamış mısırı yemekten faydalanabilir. Aynı zamanda bu sebze veya tahıl doğal olarak glütensiz bir besindir. Glütenden kaçanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
Öte yandan, işlenmiş mısır ürünleri çok besleyici olmayabilir, çünkü rafine yağ, şurup ve cipsler üretim sırasında yararlı lif ve diğer besinleri kaybeder. Ayrıca, birçok işlenmiş ürün, ilave tuz, şeker veya yağ bakımından yüksektir.
Mısır sağlığa faydalı bitki bileşikleri ve lif içerir
Mısır, birçok sağlık yararı sağlayabilen antioksidanlar ve bitki bileşikleri içerir.
Lutein ve Zeaksantin içeriği göz sağlığına iyi gelir
Mısırın, lutein ve zeaksantinin içeriği, kataraktları ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu (AMD) önleyebilen iki karotenoid bakımından özellikle yüksektir.
365 erişkin üzerinde yapılan bir çalışmada karotenoid alımı en fazla olanların – özellikle de lutein ve zeaksantinin – en az alımı olanlara göre AMD geliştirme şansı %43 daha düşük bulunmuştur. Bu nedenle, düzenli olarak mısır yemek, göz sağlığınıza iyi gelebilir.
Divertiküler hastalıkları ve diğer sindirim sorunlarını önleyebilir
Mısırdaki lif sağlığa yararlar sağlar.
Diyet ile lifi alımı, kalp hastalığı ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok hastalık riskini düşürmekle ilişkilendirilmiştir. Dahası, yeterince lif yemek, sağlıklı bir sindirim sağlar ve sizi bağırsak sorunlarına karşı koruyabilir.
Özellikle, sindirim sisteminin iltihaplanması ile karakterize divertiküler hastalık da dahil olmak üzere spesifik sindirim sorunlarına karşı koruyabilir.
Haftada en az iki kez patlamış mısırı tüketme ile ilişkili 47.000 yetişkin erkeğin 18 yıllık bir çalışmasında önemli ölçüde daha düşük divertiküler hastalık riski gözlenmiştir. Mısırı ve patlamış mısırı tüketmek, bağırsak sağlığını artırabilir ve sindirim hastalıklarını önleyebilir. Ancak yine de, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Kan şekeri seviyenizi arttırabilir, kilo vermenizi zorlaştırabilir
Mısırın nişastası yüksek olduğundan kan şekerinizi artırabilir ve bazı insanlar için uygun olmayabilir. Şeker hastalığı olan kişilerin mısır dahil nişastalı karbonhidrat alımlarını sınırlamaları gerekebilir.
Özellikle mısırın tüketimi ve diyabete odaklanan araştırmalar sınırlıdır, ancak çalışmalar düşük karbonhidratlı diyetlerin diyabetin tedavisinde daha etkili olduğunu göstermektedir.
Diğer mısır ürünlerinden, özellikle de yüksek fruktozlu mısır şurubundan daha az yemek, diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir. Bir çalışma, yüksek fruktoz şurubuna kolay erişime sahip olan ülkelerde, şurubun kolayca bulunamadığı alanlara kıyasla, diyabet prevalansının %20 daha yüksek olduğunu bulmuştur.
Son olarak, kilo vermeye çalışan insanlar mısırdaki nişastalı karbonhidrat alımlarını sınırlamak isteyebilirler.
133.468 erişkinde yapılan 24 yıllık bir Harvard çalışması, mısırın günlük ek servislerinin her birinin 4 yıllık aralıklarla 2 kiloluk (0.9 kg) kilo alımı ile ilişkili olduğunu buldu. Patates, bezelye ve diğer nişastalı sebzeler kilo alımına katkıda bulunmamıştır.
Mısır bitkilerinin bir çoğunun genetiği değiştirilmiştir
Dünyadaki en çok genetiği değiştirilmiş ürünlerden biridir. Aslında, ABD’de 2016 yılında yetiştirilen mahsulün %92’si genetiği değiştirilmiş mısırdır. Mısır bitkileri, verimi artırmak, böcekleri uzak tutmak, hastalığa veya kimyasallara karşı direnci arttırmak için modifiye edilir.
Değiştirilmiş mısırın ve diğer mahsullerin insan sağlığı ve çevre güvenliği üzerindeki etkisi beslenme alanında en çok tartışılan konulardan biridir. Genetiği değiştirilmiş mısırın insanlar için güvenliği konusundaki güncel araştırmalar sınırlıdır ve çelişkilidir.
Bazı araştırmalar, değiştirilmiş ürünlerin insan sağlığına zararlı olmadığını ve değiştirilmemiş ürünlerle aynı besinleri sağladığını göstermektedir. Bazı araştırmalar ise genetiği değiştirilmiş mısır tüketimini karaciğer, böbrekler ve diğer organlar üzerinde toksik etkilerle ilişkilendirmiştir.
Tüketicilerin genetiği değiştirilmiş mısırları yeme konusunda bilinçli bir karar vermelerine yardımcı olmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Genetiği değiştirilmiş mahsulleri yeme konusunda endişeleriniz varsa, “GDO’suz” etiketi olan ürünleri arayın.
Sonuç :
Mısır, sindirim ve göz sağlığına yardımcı olabilecek lif ve bitki bileşikleri bakımından zengindir.
Yine de yüksek nişastası, kan şekeri artırabilir ve aşırı tüketildiğinde kilo kaybını önleyebilir. Genetiği değiştirilmiş mısırın güvenliği de bazı çevreler tarafından bir endişe kaynağı olabilir.
Yine de, ölçülü olarak, mısır tüketmek sağlıklı bir diyetin bir parçası olabilir.